Van het begin tot nu…

 

Ergens begin 1974 moet het geweest zijn, in de gymzaal in Breedeweg. Wat vrienden en collega’s huurden het zaaltje een paar uur in de week om daar te badmintonnen. Of iets dat daarop leek tenminste. Aan enthousiasme was geen gebrek en het duurde niet lang of het zaaltje in Breedeweg voldeed niet meer aan de eisen van de spelers. Er werd dus omgekeken naar een nieuwe locatie.

 

Op een zekere woensdagavond togen de  badmintonvrienden naar sporthal ‘De Zevensprong’  aan de Zevenheuvelenweg. Daar krioelde het van andere liefhebbers die hun shuttletje over een volleybalnet stonden te meppen. Na wat gesprekken over en weer, bleek er voldoende animo te zijn om samen een badmintonclub op te richten. En op woensdag 5 februari 1975 werd dat formeel vastgelegd: Badmintonclub Groesbeek was een feit.

 

In de beginjaren werd vooral recreatief gespeeld, met een enkele vriendschappelijke wedstrijd. Maar naarmate de spelers beter werden, ontstond ook de behoefte om in competitieverband te spelen. In september 1980 speelde Badmintonclub Groesbeek de eerste competitiewedstrijd.

 

Aan de speeljaren in ‘De Zevensprong’ denken velen nog vaak met warme gevoelens terug. In de zaal lag een fijne houten vloer met ruimte voor vier speelvelden. En een daarvan was alleen geschikt voor enkelspel. De ramen aan de oostzijde van de hal waren niet zo’n succes. Die zorgden ervoor dat de zon recht op het veld kon schijnen waardoor het raken van de shuttle soms meer geluk dan wijsheid was. De kleine kantine in de sporthal werd door eigen leden bemenst en na het sporten heeft menigeen daar de nodige gezellige uurtjes doorgebracht.

 

Na de zomer van 1983 werd de club uitgebreid met een jeugdafdeling. Een grote stap voor de badmintonclub die op dat moment meer dan 110 actieve leden telde. Een aantal van deze leden nam de training en begeleiding van de jeugd op zich. Door hun enthousiasme sprong het badmintonvirus over op een jongere generatie spelers, waarvan er een aantal nog steeds actief bij de club speelt.

 

Niet veel later moest de badmintonclub van de gemeente verhuizen naar een nieuw onderkomen: Sporthal Heuvelland. Door een mistverstand waren er maar vier speelvelden in elk van de twee sporthallen aangelegd, de helft van het huidige aantal. Dat dubbele aantal speelvelden is te danken aan een klein legertje vrijwilligers van de club. Zij hebben tijdens de kerstvakantie alle oude lijnen weggepoetst en nieuwe lijnen getrokken. Bloed, zweet en tranen zijn een week lang afgewisseld met liters koffie, tientallen koeken en kilometers tape. Het eindresultaat: 8 speelvelden in elk van de twee hallen.

 

In bijna 50 jaar tijd is er veel veranderd bij Badmintonclub Groesbeek. Maar het belangrijkste is gebleven: de gezellige sfeer en het enthousiasme voor de mooiste sport ter wereld. Badminton!